Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Greek Forum
lipsari
Posts: 20
Joined: 24. Jun 2012, 21:39

Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by lipsari » 24. Jun 2012, 21:50

Έχω έναν φορητό υπολογιστή Toshiba Satellite L755-129, με 4GB RAM, i5 επεξεργαστή και κάρτα γραφικών Nvidia Ge Force GT 525 M 1GB. Προσπάθησα να εγκαταστήσω το SalixOS Mate και ενώ όλα φάνηκαν να πήγαν καλά, όταν έκανα επανεκκίνηση στο τέλος η οθόνη που φορτώθηκε ήταν ένα θολό πράγμα και το μόνο που φαινόταν ήταν ο δρομέας. Το ίδιο και με το SalixOS Mate live CD. Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει στο πρ'οβλημά μου αυτό; Θα το εκτιμούσα πολύ.

Ευχαριστώ.

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 5532
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by gapan » 25. Jun 2012, 19:41

Μπορείς να δώσεις λίγες περισσότερες λεπτομέρειες; Ποια οθόνη ακριβώς σου βγαίνει "θολή"; Βλέπεις κάτι άλλο πριν από αυτό; Την οθόνη του LILO τη βλέπεις; Κάποιο κείμενο μετά από αυτή;

Το live έχει ένα safe graphics mode ή κάπως έτσι. Το διαλέγεις από το αρχικό μενού. Αυτό βοηθάει; Τουλάχιστον όσο τρέχεις το live.
Image
Image

lipsari
Posts: 20
Joined: 24. Jun 2012, 21:39

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by lipsari » 25. Jun 2012, 20:33

Η οθόνη αυτή (θολή με οριζόντιες γραμμές για την ακρίβεια) εμφανίζεται στη θέση της οθόνης που θα έπρεπε να εμφανιστεί για να εισάγω τον κωδικό ώστε να φορτωθεί το γραφικό περιβάλλον όταν προσπάθησα να κάνω εγκατάσταση και όταν θα έπρεπε να εμφανιστεί το γραφικό περιβάλλον την περίπτωση του Live CD. Υποθέτω ότι αυτό είναι το LILO καθότι οι γνώσεις μου σχετικά με το Linux δεν είναι προχωρημένες. Ασχολούμαι ενεργά εδώ και 1,5 χρόνο (δυστυχώς έπρεπε να φτάσω στη μέση ηλικία για να το ανακαλύψω!!!) και μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα Ubuntu ή Mint. Δοκίμασα το Live CD στον φορητό της γυναίκας μου, ο οποίος έχει κάρτα γραφικών ΑΤΙ και λειτούργησε μια χαρά.
Δεν ξέρω εάν βοηθούν τα όσα έγραψα.
Ευχαριστώ.

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 5532
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by gapan » 25. Jun 2012, 21:19

Όχι δεν είναι το LILO αυτό. Το LILO είναι η αρχική οθόνη (ασπρόμαυρη-γκρι κυρίως) όπου επιλέγεις το λειτουργικό σύστημα που θα ξεκινήσεις. Αυτό που βλέπεις, όπου πρέπει να δώσεις username και password είναι το GDM. Είναι το πρώτο πράγμα που τρέχει ενώ έχεις μπει σε γραφικό περιβάλλον.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο driver nouveau που χρησιμοποιείται αυτόματα για τις κάρτες nvidia να έχει κάποιο πρόβλημα με τη δική σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να τον απενεργοποιήσεις να δεις τι θα γίνει. Στη συνέχεια ίσως βοηθήσει να εγκαταστήσεις τον κλειστό driver που δίνει η ίδια η nvidia.

Λοιπόν, όταν εκκινεί ο υπολογιστής και βλέπεις την οθόνη του LILO (αυτή που λέγαμε όπου επιλέγεις λειτουργικό) πάτα το πλήκτρο TAB στο πληκτρολόγιο. Θα σου δώσει μια γραμμή εντολών όπου θα γράψεις

Code: Select all

Linux 3
ακριβώς έτσι, με κεφαλαίο L. Λογικά ο υπολογιστής θα ξεκινήσει σε init 3 (χωρίς γραφικό περιβάλλον δηλαδή) και θα μετά από λίγο θα σου δώσει ένα prompt για το username σου. Εδώ μπορείς να δώσεις το username root και το password που αντιστοιχεί σ'αυτόν. Στη συνέχεια τρέξε τις επόμενες εντολές:

Code: Select all

slapt-get --update
slapt-get -i xf86-video-nouveau-blacklist
αυτές θα απενεργοποιήσουν τη χρήση του nouveau. Τώρα τρέξε:

Code: Select all

reboot
και δες αν βοηθάει. Αν όχι, να δούμε στη συνέχεια πως θα βάλεις τον κλειστό driver της nvidia.
Image
Image

lipsari
Posts: 20
Joined: 24. Jun 2012, 21:39

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by lipsari » 26. Jun 2012, 08:37

Έκανα ότι μου είπες αλλά όταν τρέχω την εντολή slapt-get -i xf86-video-nouveau-blacklist μου βγάζει ότι δεν βρίσκει αυτό το αρχείο. Έτσι, λοιπόν, είμαι πάλι στην ίδια κατάσταση.

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 5532
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by gapan » 26. Jun 2012, 08:41

Είσαι σίγουρος ότι έγραψες την εντολή σωστά; Το slapt-get --update τι σου έβγαλε; Ξανατρέξτο αν θες. Είναι συνδεδεμένο το laptop στο δίκτυο;
Image
Image

lipsari
Posts: 20
Joined: 24. Jun 2012, 21:39

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by lipsari » 26. Jun 2012, 12:37

Δοκίμασα πολλές φορές και πάντα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο υπολογιστής είναι συνδεμένος στο δίκτυο και όταν τρέχω την εντολή: slapt-get --update μου βγάζει 3 παραγράφους, η οποία είναι ουσιαστικά η ίδια επί 3. Η παράγραφος λέει τα εξής:
Ανάκτηση δεδομένω πακέτων (από μία πηγή του Slackware) προσωρινά αποθηκευμένο
Ανάκτηση λίστας patch (από μία πηγή Slackware) προσωρινά αποθηκευμένο
Ανάκτηση λίστας checksum (από μία πηγή Slackware) προσωρινά αποθηκευμένο
Ανάκτηση της υπογραφής αθροισμάτων (από μια πηγή Slackware) δεν υπάρχει κλειδί για την πιστοποίηση

Όταν μετά τρέχω την εντολή: slapt-get -i xf86-video-nouveau-blacklist μου αναφέρει ότι το πακέτο xf86-video-nouveau-blacklist δεν βρέθηκε.
Πιστεύω ότι ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου. Δεν ξέρω αν βοηθούν όλα όσα ανέφερα.

Σ' ευχαριστώ πάντως για την άμεση βοήθειά σου. Το εκτιμώ πολύ.

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 5532
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by gapan » 26. Jun 2012, 12:52

Περίεργο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το βρίσκει.

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε κι αλλιώς όμως. Θα δοκιμάσουμε να βάλουμε τον driver της nvidia κατευθείαν. Τρέξε τα παρακάτω:

Code: Select all

slapt-get -i kernel-source
slapt-src -i libvdpau
slapt-src -i nvidia-kernel
slapt-src -i nvidia-driver
Το κάθε ένα λογικά θα πάρει αρκετό χρόνο. Στη συνέχεια κι αν όλα έχουν πάει καλά τρέξε:

Code: Select all

nvidia-xconfig
και ακολούθησε τις όποιες οδηγίες. Μετά

Code: Select all

reboot
και δες αν έφτιαξε.
Image
Image

lipsari
Posts: 20
Joined: 24. Jun 2012, 21:39

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by lipsari » 26. Jun 2012, 16:50

Η πρώτη εντολή (slapt-get -i kernel-source) πήγε μια χαρά. Στην επόμενη, όμως, η απάντηση που πήρα ήταν:

Αποτυχία κατά το άνοιγμα του Slackbuilds_data για ανάγνωση. Αδυναμία εύρεσης όλων των slackbuilds.

Αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον δεν θα τα καταφέρω. Υπάρχει κανένας άλλος τρόπος;

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 5532
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Πρόβλημα με την εγκατάσταση του SalixOS Mate

Post by gapan » 26. Jun 2012, 16:53

Δικό μου λάθος. Έπρεπε να σου πω να δώσεις και

Code: Select all

slapt-src -u
πρώτα.
Image
Image

Post Reply