Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις βασικών προγραμμάτων;

Greek Forum
Post Reply
GRITAR
Posts: 106
Joined: 24. Oct 2012, 18:11

Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις βασικών προγραμμάτων;

Post by GRITAR » 14. Dec 2019, 10:03

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Με το ερώτημα που θέτω, εννοώ αν θα υπάρξει προοπτική αναβάθμισης βασικών προγραμμάτων που εγκαθίστανται - συνοδεύουν την εγκατάσταση του Salix, όπως το LibreΟffice, το XFCE, κλπ. για τα οποία υπάρχουν πιο φρέσκα πακέτα τους. Για να γίνω πιο κατανοητός, αυτή την στιγμή έχω τα LibreOffice 5.1 έκδοση που εγκαθίσταται με την εγκατάσταση του Salix 14.2, ενώ υπάρχει πολύ νεότερη εκδοση. Κάθε προσπάθεια από μέρους μου για αναβάθμιση αυτών έπεσε στο κενό. Θα υπάρξει κινητικότητα και όσον αφορά το θέμα του Kernel;

Καλές γιορτές σε όλους!!!

User avatar
gapan
Salix Wizard
Posts: 6118
Joined: 6. Jun 2009, 17:40

Re: Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις βασικών προγραμμάτων;

Post by gapan » 14. Dec 2019, 20:14

Καλησπέρα και χρόνια πολλά επίσης!

Εξαρτάται από το πρόγραμμα...

Το Xfce δεν πρόκειται να αντικατασταθεί με νεότερη έκδοση στο 14.2 σε καμία περίπτωση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αναβάθμιση πολλών βιβλιοθηκών συστήματος, κατί που δεν είναι δυνατό να γίνει σε μια stable διανομή.

To Libreoffice θα μπορούσε. Αλλά δυστυχώς όσες νεότερες εκδόσεις έχω δοκιμάσει, έχουν προβλήματα, που τουλάχιστον για εμένα είναι σημαντικά. Αν βρεθεί κάποια που λειτουργεί, με λιγότερα προβλήματα από το 5.1, τότε μπορούμε να το αναβαθμίσουμε. Εντωμεταξύ, μπορείς να δοκιμάσεις τα νεότερα πακέτα που έχει δημιουργήσει ο djemos εδώ:
viewtopic.php?f=20&t=7979

Άλλες εφαρμογές, όπως ο Firefox αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ νεότερες εκδόσεις έχουν ανεβεί για αρκετές ακόμα εφαρμογές όπως πχ το geany.
Image
Image

User avatar
Papasot
Donor
Posts: 195
Joined: 3. May 2015, 18:37
Location: Patras, Greece

Re: Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις βασικών προγραμμάτων;

Post by Papasot » 11. Jan 2020, 08:05

GRITAR wrote:
14. Dec 2019, 10:03
Για να γίνω πιο κατανοητός, αυτή την στιγμή έχω τα LibreOffice 5.1 έκδοση που εγκαθίσταται με την εγκατάσταση του Salix 14.2, ενώ υπάρχει πολύ νεότερη εκδοση.
Νεότερη έκδοση δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη, αλλά για ειδικές περιπτώσεις έχει νόημα - πάντως σίγουρα όχι για το LibreOffice. Μακράν ο καλύτερος τρόπος για αναβάθμιση συγκεκριμένων εφαρμογών είναι να φτιάξεις δικό σου αποθετήριο (repository) που θα έχει προτεραιότητα απέναντι στα αποθετήρια του Salix. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά θα πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και σίγουρα θα φας αρκετές ώρες την πρώτη φορά. Μετά όμως θα είναι πανεύκολο να κάνεις νέα ενημέρωση συγκεκριμένων εφαρμογών όποτε χρειάζεται. Προσωπικά περιορίζω το αποθετήριό μου στις εφαρμογές που θέλω οπωσδήποτε ενημερωμένες στην τελευταία έκδοση, οι οποίες είναι ελάχιστες. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τολμούσα να το κάνω για το Xfce ή άλλες πολύ βασικές εφαρμογές, για τους λόγους που εξήγησε ο gapan.
GRITAR wrote:
14. Dec 2019, 10:03
Θα υπάρξει κινητικότητα και όσον αφορά το θέμα του Kernel;
Ειδικά για τον πυρήνα, δεν θα συνιστούσα αναβάθμιση, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, που ποτέ - ή σχεδόν ποτέ - δεν είναι. Όχι ότι είναι δύσκολο να αναβαθμίσεις τον πυρήνα αυτόν καθεαυτόν, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που ναι μεν λύνονται, αλλά μπορεί να ταλαιπωρηθείς. 'Όσες φορές το έκανα, τελικά δεν άξιζε τον κόπο. Για παράδειγμα, την τελευταία φορά που το έκανα διαπίστωσα ότι οι επίσημοι οδηγοί της Nvidia δεν θα αναβαθμίζονταν πια. Αυτό συνέβαινε γιατί η τελευταίες εκδόσεις του πυρήνα έχουν μια αλλαγή στα ορίσματα μιας συνάρτησης, και οι οδηγοί της Nvidia δεν είχαν ενημερωθεί για αυτήν την αλλαγή. Τελικά λύση υπήρχε μεν (δες εδώ), αλλά έφαγα ώρες για να την βρω.
A pleasant detail in this forum: several people pick a picture of their pet as their avatar. Who am I to do otherwise? ;-)

Post Reply