Αδυναμία φόρτωσης του Salixos 15.0 64 live

Greek Forum
Post Reply
petralex

Αδυναμία φόρτωσης του Salixos 15.0 64 live

Post by petralex »

Γεια σας.

Προσπαθώ εδώ και καιρό να εγκαταστήσω το Salixos 15 στον φορητό μου υπολογιστή και μου είναι αδύνατο. Χρησιμοποίησα την εφαρμογή Rufus σε windows 11 και έκανα ένα live usb με ονομασία live όπως αναφέρουν οι οδηγίες και κάθε φορά που το τρέχω γίνεται το εξής: πρώτα εμφανίζεται η επιλογή της γλώσσας κι αφού επιλέξω εμφανίζονται τα παρακάτω και σταματάει εκεί.
Loading kernel \EFI\BOOT\vmlinuz... done
Loading file \EFI\BOOT\initrd.gz... done

Μία φορά κατάφερα να τρέξω το Salixos 15 που είναι μόνο για εγκατάσταση και κατάφερα να κάνω την εγκατάσταση αλλά όταν έκανα επανεκκίνηση μου έβγαλε ένα μήνυμα πως το init κάτι έτρεχε πολύ γρήγορα κι έπρεπε να περιμένει το σύστημα κλπ.
Ο υπολογιστής μου είναι ο LENOVO IdeaPad 3 15IAU7, 12th Gen Intel Core i3-1215U Alder Lake rev: 4, Graphics: Intel Alder Lake-UP3 GT1 [UHD Graphics].
Έχω απενεργοποιημένο το secure boot. Θα υπήρχε κάποια λύση, κατά προτίμηση απλή, ώστε να μπορέσω να κάνω σωστή και λειτουργική εγκατάσταση;

Ευχαριστώ

Πέτρος
djemos
Salix Warrior

Re: Αδυναμία φόρτωσης του Salixos 15.0 64 live

Post by djemos »

Ελεγξε το md5sum του iso image. Μήπως δεν κατέβηκε σωστά. Το usb label πρέπει να είναι LIVE (κεφαλαία γράμματα).
Πrοσπάθησε να εκκινήσεις το salixos σε άλλο υπολογιστή. Έχει δημιουργηθεί σωστά το live usb? Είναι διαμορφωμένο σε vfat σύστημα αρχείων; Αντιγράφηκαν σωστά χωρις λάθη τα αρχεία από το iso?
Αν η αντιγραφή έγινε σωστά επρεπε να ξεκινάει.

Δεν μπορεί και το iso εγκατάστασης και το live iso να είναι προβληματικά.
´Εχω το Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 χωρίς κανένα πρόβλημα.
petralex

Post by petralex »

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Το δοκίμασα σε έναν παλιό ΗΡ και φορτώνεται μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα. Πριν κάποιο διάστημα είχα δοκιμάσει την δική σου διανομή (Slackel) με ΜΑΤΕ και δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν, όμως, κατέβασα μετά την εγκατάσταση όλες τις ανανεώσεις μετά την επανεκκίνηση δεν φόρτωνε και μου έβγαζε το ίδιο μήνυμα όπως και με το Salix δηλαδή αυτό το init που έτρεχε πολύ γρήγορα κλπ. Οπότε και εκεί αποτυχία. Με τους παλιούς υπολογιστές (έτος αγοράς 2010-11) δεν είχα ποτέ προβλήματα.
djemos
Salix Warrior

Post by djemos »

To slackel iso openbox και mate έχουν τον παλιό grub-2.06. Στο slackware current έχουν γίνει και γίνονται πολλές αναβαθμίσεις. Κάποια πακέτα και βιβλιοθήκες αφαιρέθηκαν και άλλα προστέθηκαν. Όταν αναβαθμιστεί ο grub σε grub-2.12 πρέπει να ξαναγίνει εγκατάσταση με το grub-install για να φορτωθεί σωστά το initrd image επειδή ο kernel-huge καταργήθηκε στο current και υπάρχει μόνο ο generic. Οσον αφορά τα υπόλοιπα πακέτα και βιβλιοθήκες που προστέθηκαν στο current αυτά εγκαθίστανται λόγω εξαρτήσεων αφού τις ενημερώνω. Γενικά δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις αναβαθμίσεις. Γενικά πρέπει να εξετάζουμε το ChangeLog.txt στο slackware current για να δούμε τι προστέθηκε και τι αφαιρέθηκε. Επίσης ενημερώνω το slackel forum ώστε οι χρήστες να ξέρουν ποια προβλήματα επιλύονται.
Από την τεκμηρίωση του update-grub στο slackware.
# This is a simple script to update grub from the configuration file.
# Please note that after upgrading to a new grub version, you should
# first use "grub-install" to reinstall the bootloader, similar to this:
# grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=GRUB --recheck
Για το salix δεν έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με τις αναβαθμίσεις.
petralex

Post by petralex »

Σ' ευχαριστώ και πάλι. Σ' αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να πω κάποια πράγματα για μένα για να καταλάβεις που ακριβώς βρίσκομαι από πλευράς γνώσεων Λίνουξ. Γνώρισα το Λίνουξ , για την ακρίβεια Ubuntu, στα τέλη του 2010 αρχές 2011. Μου άρεσε αμέσως και δεν ξαναγύρισα στα windows. Οι γνώσεις μου, όμως, είναι να χρησιμοποιώ και να εγκαθιστώ τις περισσότερες διανομές με σχετική ευκολία γιατί έμαθα με την πάροδο των χρόνων. Μέχρι εκεί όμως. Ποτέ δεν ασχολήθηκα περισσότερο. Δεν είναι κάτι που με ενδιέφερε ποτέ. Ίσως γιατί στην δεκαετία του 70 μέχρι αρχές 80 και κάτι που πήγαινα σχολείο δεν υπήρχαν λειτουργικά συστήματα αλλά κι αν θυμάμαι καλά ούτε και υπολογιστές. Πόσο μάλλον να υπάρχουν και τα λεφτά για να αγοράσει κάποιος έναν. Συνεπώς, αυτά που μου εξηγείς τα κατανοώ πολύ επιφανειακά για να μη σου πω ελάχιστα. Εγώ θα χρειαζόμουν να μου πεις τί ακριβώς μπορώ, αν μπορώ, να κάνω στη συγκεκριμένη περίπτωση για να εγκατασταθεί στον υπολογιστή μου το Salix και να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Αν γίνεται, αν όχι δεν πειράζει τί να κάνουμε. Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τον χρόνο σου.
djemos
Salix Warrior

Post by djemos »

Ο οδηγός εγκατάστασης του Salix live είναι αναλυτικός (σελίδα 6).
Aν στον υπολογιστή υπάρχουν Windows 10 ή 11 (dual boot with Windows) τότε μην δημιουργήσεις διαμέρισμα EFI αφού υπάρχει ήδη. Το ίδιο αν υπάρχει άλλη διανομή linux εγκατεστημένη με EFI διαμέρισμα. Δημιούργησε μόνο ext4 διαμέρισμα (partition) και αν δεν υπάρχει και ένα swap partition.
Post Reply